Πολλές κατοικίες σήμερα διαθέτουν τζάκι, ξυλόσομπα ή ξυλολέβητες. Γνωρίζουμε όμως το είδος ξύλου που θα επιλέξουμε; Άλλα ξύλα είναι κατάλληλα για προσάναμμα και άλλα για την κυρίως καύση. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο ξερά είναι και το μέγεθος των καυσόξυλων που έχουμε εφοδιαστεί.Πολλές φορές ακούμε ξερά ξύλα και δεν ανάβουνε, το θέμα είναι αν έχουμε χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα προσανάμματα. Καλά είναι όμως πάντα να ρωτάμε και να μαθαίνουμε για τη θέρμανση που διαθέτουμε… ποια είναι τα κατάλληλα ξύλα και ποιο μέγεθος χρειάζεται για το ξεκίνημα και τη μεγάλη διάρκεια καύσης; Επίσης ποια και τι προσανάμματα μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Να μην ξεχνάμε και τον καθαρισμό των καπνοδόχων και των εστιών. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και πολλές φορές 2 φορές. Βοηθάει πολύ στην καλύτερη απόδοση και φυσικά αποφεύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όπως καταλαβαίνετε κάποια πράγματα δεν γίνονται μόνα τους. Αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο μας μαθαίνουμε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οικονομία, ευκολία και καλό Χειμώνα.

Δρυς ή Μεσες
Είναι το συνηθέστερο ξύλο της περιοχής μας.
Σκληρό ξύλο με μεγάλη θερμότητα, χαμηλή φωτιά, μεγάλη διάρκεια στην καύση υπάρχει όμως δυσκολία στο προσάναμμα.
Είναι το ιδανικότερο για καύση σε τζάκι, ξυλόσομπα ή ξυλολέβητα.
Οξια
Το ξύλο της Οξιάς μαζί με το Μεσέ είναι τα πιο διαδεδομένα στην περιοχή μας. Η Οξιά είναι πιο μαλακό ξύλο, έχει μεγαλύτερη ευκολία στο προσάναμμα, πολύ μεγάλη θερμοκρασία, δυνατή φωτιά, δεν σκάει, όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια καύσης όπως ο Μεσές.

Το ξύλο της οξιάς είναι ιδανικό για τζάκια, ξυλόσομπες, ξυλολέβητες.
Επίσης είναι καλό να κάνουμε συνδυασμό με Μεσέ για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προσαναμματα
Το προσάναμμα είναι το αρχικό στάδιο για να αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε. Οπότε όλα πρέπει να είναι έτοιμα και στη θέση τους για να μη τρέχουμε μέσα στη νύχτα και στο κρύο και ψάχνουμε πως θα πάρει φωτιά ο ξυλολέβητας, το τζάκι, η ξυλόσομπά μας.

Πάντα μαζί με την αποθήκευση των ξύλων ετοιμάζουμε και ένα μέρος με προσανάμματα, αυτά μπορεί να είναι μικρά ξυλάκια οξιάς, λίγα ξύλα από μαλακή ξυλεία όπως πεύκο, έλατο (προσοχή αυτά σκάνε), φλούδες από τα ξύλα που έχουμε αποθηκεύσει, κλαδάκια, πλακέτες προσανάμματος που τις βρίσκουμε στο εμπόριο και μπρικέτες. Όλα τα παραπάνω αρπάζουν εύκολα και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε τα μεγαλύτερα ξύλα.

Εφοδιασμός καυσόξυλων και αποθήκευση

Η καλύτερη εποχή για να εφοδιαστούμε ξύλα είναι το Καλοκαίρι μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη προτού αρχίσουν οι βροχές. Το Καλοκαίρι τα ξύλα είναι πολύ ξερά με πολύ μικρό ποσοστό υγρασίας Η αποθήκευση πρέπει να γίνετε σε καλά προστατευμένο χώρο και φυσικά να είναι αεριζόμενος. Τότε επιτυγχάνουμε τέλεια αποτελέσματα μέγιστη απόδοση και σίγουρα πολύ ζεστό Χειμώνα μέσα στο σπίτι μας.

Φωτογραφίες

preloader
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
01
02
03
04
05
06
07
39
40
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38